LEHDEN UUSIN NUMERO

4/2009
Etusivu      Arkisto      Palaute      Yhteystiedot      Tilaa      Omat tiedot     

Kolumni: Tavoittamattomien kirjojen ylellisyys

JYRKI HAKAPÄÄ

 

Viime keväänä ihastuin verkkopalveluun, jonka avulla pientä maksua vastaan saatoin koota oman kirjastoluetteloni ja verrata sitä noin 700 000 muun käyttäjän kokoelmiin. Mikä voisi olla kirjojen ja niiden lukemisen historiasta kiinnostuneelle tutkijalle hienompi löytö ja hauskempi vapaa-ajan viihdyke! Hidas luettelointityö vei aikansa, mutta kesän myötä työ oli tehty.

Kunnes kesämökiltä löytyi kasapäin unohtamiani kirjoja. Harvat niistä ovat tänä päivänä minusta mitenkään tärkeitä, mutta lyhyen tarkastelun jälkeen niille löytyi oma merkittävä arvonsa.

Kotona ja työpaikalla odottavat kokoelmat eivät nimittäin kerro paljoakaan lukijansa kaukaisemmasta historiasta, pikemminkin vain tämän päivän mieltymyksistä: niiden kerääminen ja karsiminen on jatkunut viime päiviin saakka ja jatkuu eteenkinpäin. Varhaisemman lukijan historia on piiloutunut myöhemmin hankittujen niteiden alle; se näyttäytyy vain muutamina oudon tuntuisina nimekkeinä tai sovitettuna lähemmäksi nykyisen lukijan mieltymyksiä.

*

Mutta kesämökin kirjojen äärellä pääsen hetkeksi lähelle noin 10-vuotiasta Jyrki Hakapäätä. Luulen – luulin – , että scifi-kirjallisuus ei ole minua ihmeemmin ikinä kiinnostanut, sillä nykyään kotona sitä edustavat vain kauan sitten luetut, harvat ja hyvin korkeakulttuuriset Ray Bradburyn ja Arthur C. Clarken teokset.

Mutta kesämökin hyllyltä löytyy vaikka mitä avaruusseikkailuja! Eivät Patrick Mooren ja Georg Johanssonin nuorisokirjat nykyään mitään merkitse, mutta 25 vuotta sitten ne ahmittiin nopeasti. Jopa vanhempien sukulaisten kirjahyllyt on nähtävästi huolellisesti tarkastettu, sillä Juhani Pohjanmiehen ja Jack Vancen 1940- ja 1950-luvun kirjat ja niitäkin vanhemmat Jules Vernen kuukertomukset on sujuvasti liitetty omiin kokoelmiin ja – uskoakseni, mutta ei muistaakseni, myös – luettu.

Kiinnostukseni suurkaupunkeihin on myös elävästi esillä. Tosin nykyään mielenkiintoisimmilta tuntuvat Berliini, Budapest ja muut Keski-Euroopan kaupungit loistavat lähinnä poissaolollaan. Kotini on Manhattan, Klo 23 New York City, Nightmare in Manhattan: lienee turha selventää, mikä paikkakunta pisti aikanaan mielikuvituksen lentämään. Lukioaikaiset täyteen lasketut matematiikan kertauskirjatkin kertovat jokakesäisestä ylimääräisten harjoitusten tuskasta. Sekä tuska että hankitut taidot ovat jo kaikin puolin unohtuneet.

*

Eivät kesäiset ajanvietekirjat tai kouluharjoitukset suuria kulttuurikokemuksia ole, mutta ne tuovat unohtuneita suosikkeja sekä lukijoidensa nykyisiäkin mieltymyksiä, lukutapoja tai tarpeita kärjistetyllä tavalla esille.

Kesämökillämme merkittävin osoitus tästä on joka tapauksessa se kirja, mihin kirjataan muistiin merkittävimmät tapahtumat. Tapa on useille tuttu kotoakin, sillä perheraamatun tai aikaisemmin almanakan sivuilta löytyy usein luettelo perheen syntymäpäivistä ja muista tärkeistä tapahtumista.

Tällä mökillä tärkein muistikirja on kuitenkin Waldemar Hammenhögin Koululaismestari Niilo. Sen sivuille on merkitty jo yli viidenkymmenen vuoden ajan suvun jäsenien ja heidän ystäviensä vuosittaiset korkeushyppy-, kuulantyöntö- ja monet muut yleisurheilutulokset. Muistiin kirjaaminen on siis kunniassaan, ja kesäiset harrastukset kovin paljastavia merkitsijöidensä ja lukijoidensa historiasta.

*

Kohta on jälleen aika sulkea kesäkirjasto ja unohtaa se ensi kevääseen asti. Jos joskus sähköisen kirjanlukijan hankin, tämä olisikin yksi perustavimmista toiminnoista, jonka laitteeseen haluaisin: kyky tuoda tietyt teokset esille vain tietyissä tilanteissa tai tiettynä ajankohtana. Muuten ne saattavat hukkua kaiken muun ja päivä päivältä hankalammin käsiteltäväksi muuttuvan informaatiohyöyn ja -varaston alle.

 

Jyrki Hakapää on filosofian tohtori ja tutkija.Hiidenkivi
Suomalainen kulttuurilehti

Julkaisijat
Kotimaisten kielten keskus
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Suomen Kotiseutuliitto
Päätoimittaja
Outi Lauhakangas
P. 0456 347 353
outi.lauhakangas@stellatum.fi

Toimitussihteeri
Tuija Metsäaho
P. 0440 358 690
tuija.metsaaho@stellatum.fi
Toimitus
Hiidenkivi
Stellatum Oy, Purotie 1 B
00380 Helsinki

Kustantaja
Stellatum Oy
Purotie 1 B, 00380 Helsinki
Ilmoitusvaraukset
Anne Paavilainen
P. 09 2245 210, 0400 435 636
anne.paavilainen@stellatum.fi

Tilaukset ja osoitteenmuutokset
tilaajapalvelu@stellatum.fi
www.stellatum.fi
P. 03 4246 5301
Tilaushinnat Suomessa:
Kestotilaus 52,32 €
(laskutusväli 12 kuukautta),
määräaikaistilaus 55,59 €
(12 kuukautta)
irtonumero 10 €.