LEHDEN UUSIN NUMERO

4/2009
Etusivu      Arkisto      Palaute      Yhteystiedot      Tilaa      Omat tiedot     

Arvioita, katsauksia: Ja me opettajat nauroimme niin...

Ulla Koukkari-Anttonen ja Terhi Riitijoki: Kaksi huonetta ja heittiö. Suomenoppijoiden sutkauksia. Atena 2009.

 

Ulla Koukkari-Anttonen ja Terhi Riitijoki opettavat Jyväskylässä suomea ulkomaalaisille. He ovat koonneet suomenoppijoiden kömmähdyksistä kokoelman Kaksi huonetta ja heittiö, joka alaotsikkonsa mukaan sisältää ”suomenoppijoiden sutkauksia”.

Kielitoimiston sanakirjan mukaan sutkaus on ”nokkela, leikillinen lausuma, sukkeluus”. Sutkauksista ei siis oikeastaan ole kyse, vaan kömmähdyksistä, joita kaikille kieltä opiskeleville sattuu. Alaotsikko paljastaa kirjan tekijöiden näkökulman: se on kieltä paremmin taitavan kuulijan näkökulma. En ole ollenkaan varma, että kieltä opiskelevan puhujan näkökulmasta kömmähdys olisi sutkaus.

Koukkari-Anttonen ja Riitijoki ilmeisesti olettavat, että kömmähdykset ovat hauskoja. Saattaa olla, että ne jossakin tilanteessa ovat sitä olleetkin – tai sitten hämmennys on purkautunut nauruksi. Mutta niin tilannesidonnaista kömmähdysten hauskuus on, että kirjaan räntättyinä ne eivät paljon huvita. Vielä surkeampaa on se, että kokoelman tekijät joutuvat usein selittämään niitä; vitsin selittäminen vie loputkin huvista.

Tavallisimmin kömmähdyksissä on kyse väärän sanan käyttämisestä tai yhdyssanan johtamisesta väärin sellaisella tavalla, että syntyy hahmoltaan ja merkitykseltään erikoinen uudissana. Kokoelman hauskimpia ovat kuitenkin suomenoppijoiden kysymykset. Tässä pari parasta: ”Onko tämä vittu joku suomen kielen diskurssipartikkeleista, samanlainen kuin niinku tai tota?”, ”Kuka ja kukka ovat eri sanoja, mutta yksi ja yhden ovat sama sana. Ovatko suomalaiset hulluja?”

Muistan kiusallisen hyvin ne monet kardinaalimunaukset, joita tein Normandiassa ranskaa sortaessani. Ne eivät naurata minua ollenkaan. Olisi perin vastenmielistä lukea ne kirjan sivuilta. Onneksi minulla ei ollut jyväskyläläistä opettajaa.

 

LASSE KOSKELA, kriitikkoHiidenkivi
Suomalainen kulttuurilehti

Julkaisijat
Kotimaisten kielten keskus
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Suomen Kotiseutuliitto
Päätoimittaja
Outi Lauhakangas
P. 0456 347 353
outi.lauhakangas@stellatum.fi

Toimitussihteeri
Tuija Metsäaho
P. 0440 358 690
tuija.metsaaho@stellatum.fi
Toimitus
Hiidenkivi
Stellatum Oy, Purotie 1 B
00380 Helsinki

Kustantaja
Stellatum Oy
Purotie 1 B, 00380 Helsinki
Ilmoitusvaraukset
Anne Paavilainen
P. 09 2245 210, 0400 435 636
anne.paavilainen@stellatum.fi

Tilaukset ja osoitteenmuutokset
tilaajapalvelu@stellatum.fi
www.stellatum.fi
P. 03 4246 5301
Tilaushinnat Suomessa:
Kestotilaus 52,32 €
(laskutusväli 12 kuukautta),
määräaikaistilaus 55,59 €
(12 kuukautta)
irtonumero 10 €.