LEHDEN UUSIN NUMERO

1/2012
Etusivu      Arkisto      Palaute      Yhteystiedot      Tilaa      Omat tiedot     

Arvioita: Referaatti tuotteliaasta matkakirjailijasta

Aamu Nyström: I. K. Inha – valokuvaaja, kirjailija, kulttuurin löytöretkeilijä. Minerva kustannus 2011.

 

Tuomo-Juhani Vuorenmaan ja Ismo Kajanderin Inha-teos (1981) on saanut rinnalleen toisen, I. K. Inhan sukulaisen kirjoittaman teoksen. Sukulaisyhteys näkyy vahvana Inhan ihannointina. Aamu Nyström selvittää Inhan henkilöhistoriaa vanhemmista lähtien. Kirjoittaja harrastaa liikaa vanhakantaisista historiankirjoista tai viihteestä tuttua henkilöiden ominaisluonteen tyypittelyä: ”Clara oli herkkäsydäminen, lempeä perheenäiti.”

Nyström dokumentoi kirjassa Inhan varhaiskesiä Valkeajärvellä ja selvittää myös hänen lukutottumuksiaan ja ensiaskeleitaan kirjoittamisen parissa. Robinson Crusoen ja Jules Vernen seikkailukirjojen arvellaan kuuluneen Valkeajärven lasten majaleikkeihin. Inhan ensimmäinen kirjallinen luomus, Lähetyssaarnaaja, kertomus lähetyssaarnaajan ja tahitilaisneidon onnettomasta rakkaudesta, julkaistiin 1885 yhdessä Henna Favorinin Matkakirjeitä-kertomuksen kanssa. Myös Franc¸ois-Rene´ de Chateaubriandin Atala (1834, suom. 1884) teki vaikutuksen nuoreen Konrad Into Nyströmiin, joka 22-vuotiaana muutti nimensä I. K. Inhaksi.

Myös muutamat Inhan sisarukset kunnostautuivat sivistystyössä, Usko Nyström esimerkiksi Alvar Aallon opettajana. Muiden merkittävyyttä muistellessa tulee tyylirikko: Aamu Nyström muistelee minämuodossa Solmu-isosetäänsä, kun kaikkialla muualla on joko objektiivinen selostava sävy tai viihdekirjoista tuttu psykologisointi. Kirjoittajan isoisän meriittien listaaminen tuntuu hieman liialliselta I. K. Inha -kirjassa.

 

Pyöräretkien saalista

Inha oli varhaisia polkupyörän polkijoita. Moottoripyöränkin hän hankki. Yliopistoon estetiikkaa, suomen kieltä ja historiaa opiskelemaan päässyt Inha teki pyöräretken Saksaan kamera mukanaan. Matkalla syntyi monipuolisesti taloudesta folkloristiikkaan ulottuva, proosamaisesti maalaileva Saksanmaa-kirja (1909–1910), jonka upeita valokuvia löytyy myös Nyströmin kirjasta. Kyse oli myös perehtymisestä kulttuurihistoriaan ja -maisemaan Baijerista Sveitsiin. Inha oli helposti haltioituva romanttinen matkailija, joka ihasteli esimerkiksi Ludwig II:n Hohenschwangaun jylhiä muotoja.

Sosiaalisena ihmisenä Inha seurusteli Pekka Halosen ja Jean Sibeliuksen kanssa. Joskus hän turvautui rahahuolissaan Haloseen. Myös Inhan romanttiset ihastumiset tulevat käsitellyiksi. Ensimmäiseen Vienan-matkaansa hän sai apurahan SKS:lta. Vaatimattomasta elämäntavasta huolimatta hän ehtii nautiskellakin.

Monipuolinen I. K. siirtyi journalismista tietokirjojen tekijäksi 1906. Ensimmäiset valokuvausmatkansa hän teki jo 1892 esimerkiksi Vienan Karjalaan. Kalevan laulumailta -kirjassa (1911) pääsevät ääneen laulumaiden ihmiset. Kirja tallentaa arvokkaasti kansan tapoja valokuvin. Alkuperäinen tarkoitus tallentaa Elias Lönnrotin jalanjäljillä runoja muuttui. Suomen maisemia -kirja (1909) sisältää Inhan kaikki matkat elämyksellisen luontokuvauksen ja valokuvien avulla. Nämä kaksi kirjaa vaikuttavatkin Inhan suurimmilta saavutuksilta.

1897 Uusi Suometar lähetti Inhan ensimmäisenä suomalaisena kirjeenvaihtajana Ateenaan. Matkalla syntyi Hellas ja helleenit -matkakirja (1897). WSOY tilasi kirjailijaltaan myös Helsinki-oppaan, jonka maisemia ja kivitaloja Inha tallensi kamerallaan. Tuottelias kirjailija julkaisi omia kirjojaan, toimitti ja suomensi parhaimmillaan viiden kirjan vuosivauhtia koko elämänsä ajan. Harva tietänee, että myös L. M. Montgomeryn Runotyttö-kirjat ovat Inhan suomentamia.

 

Valokuvat parasta antia

Nyström nyhtää välillä melkein tikusta asiaa käydessään läpi Inhan kuittikirjanpitoa ja erikoisuuksia. Hän listaa Inhan tekemisiä suurella innolla, mutta tämä on rakenteen kannalta välillä tuhoisaa; kirja on aivan liian sirpaleinen. Kokonaisuus olisi pitänyt analysoida vielä kerran. Nyt kappaleet voivat olla hyvin lyhyitä, eikä syy–seuraussuhdetta seuraavaan välttämättä ole. Kirja hyppii kronologisesti, ja kerran mainittuun palataan vasta myöhemmin.

Nyströmin tapa käsitellä kirjat lainaamalla niistä pitkiä kuvauksia ei ole paras mahdollinen. Lainaukset kertovat kuitenkin yleisemminkin aikakauden tietokirjailijoiden tyylistä: tutkitun tiedon sijasta se perustui usein vahvoihin ja romanttisiin ennakkokäsityksiin ja jyrkkiin kärjistyksiin. Neutraali tiedonintressi ei kukoistanut 1900-luvun alun matka- ja tietokirjoissa, niissä kukoisti pelkästään yksipuolinen, turhan kritiikitön haltioituminen.

Inhan historiaa ”autenttisesti” tallentavat perhealbumista kaivetut valokuvat ja maisemakuvat ovat kirjan elämyksekkäintä antia. Ne eivät koreile tekniikalla, vaan tallentavat menneen ajan kansanperinnettä ja perinnetapoja aidon nostalgisesti.

 

RITA DAHL, valtiotieteiden ja filosofian maisteri, kirjailijaArtikkelit
Hiidenkiveltä näkyy: Politiikkaa kansalla

Päivystävä tekstintutkija: G-pisteen hinta

Sovinnottomuus

Nilkan pakina: Mustanaamio Helsingissä (alustava selvitys)

Kotimaani ompi Spanja

Aineksista aiheiksi: Puolesta hengen ja heimon vai maan?

Rietrik Polén, monihyväinen fennomaani

Osana erilaisuutta oppii ymmärtämään

Oonko joku kulttuuripommi?

Suomi toiseksi äidinkieleksi

Kotipesä: Kuntauudistukseen ihmisnäkökulmaa

Kaupunginosien aktivismi saa vauhtia vastamäestä

Raumasta stressiin – Ikiaikaisten tavurakenteiden murros

Suomalaisia sankaritarinoita Kaukasiasta

Lintulan luostarissa hoivattiin väsyneitä sotilaita (VAIN VERKOSSA)

Nimenpyörittäjä: Lummenteen rannalla

Ajan sana: Ekoluokassa

Arvioita: Uusi ja vanha kansallispuku

Arvioita: Koskettava kuvaus huutolaislapsista

Arvioita: Pirullisia kertomuksia entisistä ajoista

Arvioita: Kasvatuslaitos talleilla

Arvioita: Brittien vanhoja matkakertomuksia Suomesta

Arvioita: Enemmän käyttäjäystävällisyyttä

Arvioita: Referaatti tuotteliaasta matkakirjailijasta

Arvioita: 90 vuotta arkkitehtuuria kolmissa kansissa

Arvioita: Tampere, Suomi ja maailma

Arvioita: 140 vuotta Kainuun höyrylaivahistoriaa

Arvioita: Julkiset elämät

Arvioita: Luonnonvarojen rajallisuus ja ihminen

Arvioita: Csángójen ystävä Yrjö Wichmannin jalanjäljillä

Arvioita: Hyvesatuja ääneen luettuina

Arvioita: Radio sodassa

Arvioita: Pakarisen poluilla

Arvioita: Vaiettuja surmatöitä (VAIN VERKOSSA)

Arvioita: Jäätynyt rakkaus (VAIN VERKOSSA)

Kulttuurijyrähdys: Mikä ihmeen ”keskus”?

Koti, raatajaeetos ja ryysyranta

Pääkirjoitus: Umpisuomalaisuuden onttous

Hiidenkivi
Suomalainen kulttuurilehti

Julkaisijat
Kotimaisten kielten keskus
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Suomen Kotiseutuliitto
Päätoimittaja
Outi Lauhakangas
P. 0456 347 353
outi.lauhakangas@stellatum.fi

Toimitussihteeri
Tuija Metsäaho
P. 0440 358 690
tuija.metsaaho@stellatum.fi
Toimitus
Hiidenkivi
Stellatum Oy, Purotie 1 B
00380 Helsinki

Kustantaja
Stellatum Oy
Purotie 1 B, 00380 Helsinki
Ilmoitusvaraukset
Anne Paavilainen
P. 09 2245 210, 0400 435 636
anne.paavilainen@stellatum.fi

Tilaukset ja osoitteenmuutokset
tilaajapalvelu@stellatum.fi
www.stellatum.fi
P. 03 4246 5301
Tilaushinnat Suomessa:
Kestotilaus 52,32 €
(laskutusväli 12 kuukautta),
määräaikaistilaus 55,59 €
(12 kuukautta)
irtonumero 10 €.