LEHDEN UUSIN NUMERO

3/2012
Etusivu      Arkisto      Palaute      Yhteystiedot      Tilaa      Omat tiedot     

”Mutta sitten sain nuolen polveeni”

Nimimerkki Tryhardninjan 2.12.2011 piirrosanimaatiossa nuoli romuttaa reippaan Skyrim-seikkailijan uran varta vasten sävelletyn ja sanoitetun dubstep-musiikin tahdissa.

 

KAARINA KOSKI

 

Internetmeemin nousu ja uho

 

Internetissä nuorison suosimilla sivustoilla yksi jos toinenkin on saanut nuolen polveensa. Mitä ihmettä? ”Minäkin kirjoitin Facebookiin ennen fiksuja kommentteja, mutta sitten sain nuolen polveeni.” Mistä näitä nuolia oikein tulee?

 

Internet on oiva kasvualusta kuville, sanonnoille ja videonpätkille, jotka muodostuvat nopeasti ilmiöiksi. Käyttäjät koukuttuvat toistamaan jo valmiiksi toistettuja lauseita ja kuvioita ja kopioimaan niitä eteenpäin. Välillä keskusteluun osallistuu epätietoinen tai -toivoinen soraääni: Mikä tämäkin juttu oikein on? Ketä tämä huvittaa?

Meemi on alkujaan luonnontieteilijöiden antama nimitys ilmiölle, jota olemme tavanneet sanoa myös folkloreksi. Richard Dawkinsin meemiteorian ytimenä on, että kulttuuriset ideat, kuten käyttäytymismallit tai verbaaliset, kuvalliset tai musiikilliset yksiköt, leviävät geenien tavoin. Biologisen dna:n kopioitumista vastaa kulttuurin alalla jäljittely, ja kulttuurinen variaatio on meemien tapa varmistaa leviämisensä muuttuvissa oloissa. Dawkinsin teoria kulttuurin kehityksestä luonnonvalinnan kaltaisena on herättänyt tiedemaailmassa myös ankaria kiistoja. Sen on katsottu yksinkertaistavan kulttuurisia ilmiöitä mallintaessaan niitä solutason ilmiöiden pohjalta.

 

Tunne meemisi!

Internetkulttuuriin meemin käsite on kotiutunut onnellisen piittaamattomana tieteellisistä kiistoista. Termin käyttöä on osaltaan levittänyt sivusto knowyourmeme.com (’tunne meemisi’), joka esittelee ajantasaisesti internetin trendejä eri muodoissaan. Sivusto opastaa, että internetmeemi on kulttuurinen yksikkö tai idea, joka välittyy ihmiseltä toiselle muuttuen ja kehittyen matkalla. Satunnainen internetin käyttäjä ei aina pysty tulkitsemaan näkemäänsä, ellei tunne liikkeellä olevaa kuvastoa ja sen sisältämiä viittauksia.

Mistä uusia meemejä tulee? Internetin sivustoilla käyttäjät ovat tekemisissä suuren, melko satunnaisenkin keskustelukumppaneiden joukon kanssa. Yhteyden tunne näissä ameebamaisissa yhteisöissä syntyy viittaamalla lyhyeenkin yhteiseen historiaan eli siihen, että tunnetaan samoja keskusteluja ja videoita. Niinpä toistetaan niistä irrotettuja lauseita tai kuvastoa. Joskus viittaukset alkavat elää omaa elämäänsä lauseina tai kuvina, joita tungetaan joka väliin. Internetin keskustelijat ovat tietoisia ilmiöstä ja kommentoivat meemien syntymistä ja käyttöä.

Meemien leviäminen voi ilmentää uutta luovaa kekseliäisyyttä, kun ideaa sovelletaan uusiin yhteyksiin, mutta se voi olla myös puuduttavaa saman toistamista. Monet ajattelevat, että kun vitsi on kuollut ja loppuun käytetty, siitä tulee meemi.

Meemin elinkaari voi kuitenkin muodostua myös toisin. Ehkä tunnetuimpia kuvallisia meemejä on Trollface: rujosti piirretty, mustavalkoinen, virnuileva naama. Alkujaan se oli osa sarjakuvaa, joka julkaistiin amatöörien tekemiä kuvia sisältävällä DeviantArt-sivustolla. Sieltä tämä nimetön kuva oli kopioitu toiseen sarjakuvaan ja sitten muihinkin yhteyksiin. Vasta vähitellen kuva sai nimensä sekä erityisen merkityksensä viittauksena ”trollaamiseen” eli toisten kustannuksella pilailuun.

 

Tietokonepelistä YouTubeen

Vuoden 2011 lopussa YouTube-sivustolle ilmestyi useita videoita, joissa tietokonepelin soturi kertoo saaneensa nuolen polveensa. Nuoli polvessa toistui eri muodoissa myös näiden YouTube-pätkien kommenteissa, joita kertyi tuhansia muutamassa viikossa. Uusi meemi levisi räjähdysmäisen nopeasti eri tyylilajien videoihin sekä internetin keskustelupalstoille.

Nuolen saaminen polveen on peräisin 11.11.2011 julkaistusta Skyrim-pelistä, joka on The Elder Scrolls -tietokoneroolipelisarjan viides osa. Peli sijoittuu kuvitteelliseen Skyrimin maakuntaan, joka on ajautunut sisällissotaan. Pelaajan tehtävänä on ensisijaisesti taistella lohikäärmeitä vastaan, mutta hän kohtaa monia muitakin hahmoja.

Skyrimin pelaajat huomasivat varsin nopeasti, että pelissä kohdatut vartijat tapaavat tulla tilittämään: ”Olin ennen seikkailija kuten sinä, mutta sitten sain nuolen polveeni.” Lauseen toistuvuus saattoi olla pelin tekijöiltä laskelmoitu syötti. Se inspiroi varsin pian pelaajia jakamaan tämän havaintonsa eli julkaisemaan pelistä katkelmia, joissa lause toistuu.

Varsinaisen potin räjäytti eaglez0-nimimerkin YouTubeen 21.11.2011 lataama video, jossa Skyrimistä otettuun katkelmaan on yhdistetty pätkä elokuvasta Ace Ventura: Pet Detective (1994). Koomikko Jim Carreyn esittämä päähenkilö saa siinä silkkaa kömpelyyttään keihään molempiin reisiinsä ja äityy eeppiset mittasuhteet ylittävään vaikerointiin.

Eaglez0:n videossa yhdistyvät monet suosittujen YouTube-videoiden hyveet: Se yhdistää yllättävällä tavalla mediasta otettuja aineksia. Se ratsastaa sisäpiirin vitsillä, jonka ytimenä on toistuvuus. Lisäksi se antaa nuoli polvessa -vitsille huomattavasti peligrafiikkaa vetävämmän visuaalisen ilmeen hyödyntämällä Carreyn komiikkaa. Alkuperäisidean näyttävä soveltaminen muuhun media-aineistoon aloitti meemin leviämisen pelaajayhteisön ulkopuolelle.

Videon katsojaluvut suurenivat nopeasti tuhansiin, ja kahdessa viikossa videoon oli kirjoitettu jo yli 1 500 kommenttia. Osassa kommenteista protestoitiin, että ”nuohan ovat keihäitä ja osuivat reiteen”. Valtaosa kuitenkin kehui videota tai ilotteli vääntelemällä alkuperäistä lausetta: ”Ennen vitsailin nuolen saamisesta polveen, mutta sitten sain nuolen polveeni.” Viestiketjuissa rehottava sanallinen variaatio muovasi polveen osuneesta nuolesta itsenäisen meemin, joka jatkoi matkaansa kohti uusia asiayhteyksiä.

 

Teema ja sen muunnelmia

Alle kuukaudessa Skyrim-pelin julkaisemisesta YouTube-sivustosta löytyi yli 2 000 videota hakusanoilla ”I used to be an adventurer like you” ja noin 1 500 videota sanoilla ”arrow to the knee”. Neljä kuukautta pelin julkistamisen jälkeen luvut olivat 3 000 ja 13 000. Nuoli polvessa on todellakin inspiroinut.

Osa videoista on muiden lataamia kopioita alkuperäisistä, osa taas yhdistää tähän uuteen meemiin muuta suosittua kuvastoa, kuten eri animaatiohahmoja. Teemasta on myös kokonaan uudelleen piirrettyjä videoita, joihin on tehty itse myös musiikki.

Nimimerkki Petercoffin julkaisi 4.1.2012 rap-kappaleen, joka etenee Skyrimistä uutiskuviin ja jossa nuolia lentää sekä pelihahmojen että elokuvanäyttelijöiden ja poliitikkojen polviin.

Internetin keskusteluissa nuolen saaminen polveen alkoi pian elää omaa elämäänsä. Videobloggaaja Megan LeeHeart otti lauseen käsittelyynsä 2.12.2011. Hän esitti siitä useita versioita aina sopivaan rooliasuun pukeutuneena: ”Olin ennen pornotähti/laulaja/asunnoton, mutta sitten sain nuolen polveeni.” Sitten hän kehotti: ”Kirjoittakaa tekin minulle, mitä olitte ennen kuin saitte nuolen polveenne!”

 

”En tajua tätä juttua”

Kaikkia nuoli polvessa ei jaksa naurattaa vaan hämmentää tai peräti ärsyttää. Jo ensimmäisen Ace Ventura -pohjaisen nuoli polvessa -videon kommentteihin sisältyi soraääniä: ”Voi luoja… Tämä meemi meni överiksi!” Paitsi YouTube-videoiden kommentteina myös esimerkiksi Yahoo-sivuston vastauspalveluun lähetettiin joulukuun alusta lähtien toistuvasti kysymyksiä, mistä on kyse. Yhä uudelleen joku selittää lauseen tulleen Skyrimistä. Joku toinen toteaa, että ”Vastaisin, mutta sain nuolen polveeni!”.

Joulukuussa 2011 sekä keskusteluryhmissä että YouTubessa lisääntyivät ärtymyksen osoitukset uutta meemiä kohtaan. Ketä tämä muka naurattaa? YouTubeen ilmestyi 4.12. Trollface vessanpöntöllä viestiksi niille, jotka vitsailevat nuolesta polvessa. Nimimerkki SeriousUguu julkaisi 13.12.2011 videon, jossa japanilainen anime-hahmo käyttää taikavoimiaan luodakseen maailman ärsyttävimmän meemin: dramaattisten valonvälähdysten saattamina Skyrimistä otetut lauseet lentävät taivaan halki kaikkien kiusaksi.

Ärtymys kohdistetaan videoissa myös meemin käyttäjiin. Nimimerkki Psychicpebbles julkaisi 29.12.2011 animaation, jossa silmälasipäinen nörtti kirjoittaa itsekseen hykerrellen nuoli polveen -vitsiä ruudulle. Äkkiä kaksi suurta nuolta iskeytyy hänen polviinsa, ja raivostuneen väkivaltainen seikkailija ottaa hänet käsittelyynsä tiukaten syytä ärsyttävän vitsin levittämiseen. Seikkailijan karjunnasta erottuu osuvasti meemien sosiaalista luonnetta kuvaava kysymys: ”Yritätkö ystävystyä niiden ääliöiden kanssa, jotka pitävät tästä roskasta?” Seikkailijan uhkailusta on dubattu myös saksankielinen versio; alkuperäistäkin on katsottu yli 10 miljoonaa kertaa.

 

Suuri kupla

Nuoli polvessa -aiheisilla hakusanoilla on tehty tuhansia hakuja sekä hakupalveluissa että YouTubessa, kun ihmiset ovat halunneet tietää, mistä on kyse, tai pysyä ajan tasalla jutun kehittymisessä.

Kaikissa ”Arrow on the knee” -otsikolla tarjoamissa YouTuben videoissa ei kuitenkaan käsitellä aihetta. Videoiden tekijät tietävät saavansa näkyvyyttä nimeämällä videonsa niin, että ne näkyvät suosituimmissa hauissa. Se on myös tapa osoittaa olevansa ajan hermolla. Samalla on tullut entistä vaikeammaksi löytää kopioiden ja täysin muuta sisältävien videoiden joukosta niitä alkuperäisiä, joista kaikki alkoi.

Sillä välin kun videoiden tulva on puuroutunut, nuoli polvessa on saanut internetin keskusteluissa muoti-ilmaisun aseman. Ja olisinkin selittänyt, miten, mutta sain nuolen polveeni!

 

Kaarina Koski on filosofian tohtori ja helsinkiläinen folkloristi.

 

AIHEESTA ENEMMÄN:

Richard Dawkins: Geenin itsekkyys. Art House 1993.

Kaarina Koski: ”Mediakulttuurin murros, YouTube ja folklore.” Elore 1/2011.

http://ohinternet.com/Category:Memes

http://knowyourmeme.com/Artikkelit
Kulttuurijyrähdys: Päivähoitoon väriä, laatua ja liikettä!

Hiidenkiveltä näkyy: Kulttuuriosaajien kansanliike nousee

Minne kivut kiskotaan?

Siivosyntinen pakana – parantaja Aleksi Kultalahti

Kulttuuri kirjoittaa reseptinsä

”Mutta sitten sain nuolen polveeni”

Nilkan pakina: Väsynyt, hermostunut, haluton tai voimaton?

Aineksista aiheiksi: Arkistot tutkivat valintojaan

Suomalaisen Teatterin synty

Nimenpyörittäjä: Suomalaisia ja kaupunkilaisia teattereita

Näkijä, tekijä, kokija: Solta – matka manalaan ja takaisin

Näkijä, tekijä, kokija: Myydään: hellyysterapiaa yksinäisille

Päivystävä tekstintutkija: This is humour

Suomalaiset menestyivät olympialaisten taidelajeissa

Matkaoppaana luontoon

Kotipesä: Muukalaisista meikäläisiksi

Parempi roska päivässä kuin...

Muistojen ja tarinoiden keinutuoli (VAIN VERKOSSA)

Ajan sana: Talkoistettu työ

Arvioita: Matemaatikon päiväperhoset

Arvioita: Kansansivistystyö ahdingossa

Arvioita: Loistelias historia nuorisoseuroista ja nuorisoseuralaisista

Arvioita: Nuorisoseurat ovat saaneet monumentin (VAIN VERKOSSA)

Arvioita: Tavoitteena elegantisti muotoiltu tuore ajatus

Arvioita: Intohimoisten kolmiodraamojen mies

Arvioita: Kohtalon tuulet veivät kohti taiteellista teatteria

Arvioita: Suomihiphopin moniääninen tarina

Arvioita: Kun kirjoittaminen riisutaan alastomaksi

Arvioita: Otteita Onnimannista

Arvioita: J. G. Granön monivaiheinen tutkijantie

Arvioita: Lamaannuttava ja voimaannuttava häpeä

Arvioita: Monenlaiset tiet kaupunkiin

Arvioita: Vanhan talon herkkä tekniikka

Puheenvuoro: Kulttuuriperintökohteet ahdingossa

Puheenvuoro: Mitä tehdään paikallismuseoille?

Eiffelin vai Baabelin torni?

Verenseisauttajat

Kadonnut arkisto

Pääkirjoitus: Perustarpeena parantaa

Hiidenkivi
Suomalainen kulttuurilehti

Julkaisijat
Kotimaisten kielten keskus
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Suomen Kotiseutuliitto
Päätoimittaja
Outi Lauhakangas
P. 0456 347 353
outi.lauhakangas@stellatum.fi

Toimitussihteeri
Tuija Metsäaho
P. 0440 358 690
tuija.metsaaho@stellatum.fi
Toimitus
Hiidenkivi
Stellatum Oy, Purotie 1 B
00380 Helsinki

Kustantaja
Stellatum Oy
Purotie 1 B, 00380 Helsinki
Ilmoitusvaraukset
Anne Paavilainen
P. 09 2245 210, 0400 435 636
anne.paavilainen@stellatum.fi

Tilaukset ja osoitteenmuutokset
tilaajapalvelu@stellatum.fi
www.stellatum.fi
P. 03 4246 5301
Tilaushinnat Suomessa:
Kestotilaus 52,32 €
(laskutusväli 12 kuukautta),
määräaikaistilaus 55,59 €
(12 kuukautta)
irtonumero 10 €.